Wat kun je verwachten van een trimbehandeling in de kattentrimsalon?
Hoe gaat een trimbehandeling voor katten in zijn werk? Wat kun jij van te voren doen om de stress van je kat zo laag mogelijk te houden? Mag je bij de behandeling aanwezig zijn? Welke nazorg kun je bieden? Allerlei vragen die je mogelijk hebt als je kat een trimbehandeling nodig heeft.
Voorafgaand aan de trimbehandeling
Tips voor thuis ter voorbereiding
Zorg dat je kat een rustige dag heeft voorafgaand aan de afspraak. Hoe meer stresserende dingen er vooraf gebeuren, hoe minder geduld jouw kat heeft tijdens de behandeling. Denk bijvoorbeeld aan veel visite in huis, drukke kinderen of de ruzie die je kat heeft gehad met de andere kat in huis.
Zorg voor een goed en stevig reismandje die groot genoeg is voor jouw kat. Het handigste is een kattenmand waarvan de bovenkant er ook af kan. De kat kan dan eventueel in zijn veilige plekje blijven zitten en ik kan er dan toch bij aan de bovenkant.
Heb je een buitenkat? Houdt hem dan even binnen voorafgaand aan de afspraak, zodat hij niet zoek is op het moment dat je eigenlijk wilde vertrekken naar de afspraak.
Wat kun je mee geven voor bij de trimbehandeling ter ontspanning?
Wat je kunt mee geven is een kleedje waar de geur van thuis aan zit. Deze leg ik op de trimtafel. Je kat herkent zijn eigen geur, wat helpt bij het verlagen van de stress. Ik heb allerlei speeltjes, snoepjes en geurtjes in huis om in te zetten tijdens de behandeling, maar mocht je iets mee willen geven waar jouw kat gek op is, mag dat altijd. Laat het ook altijd even weten als jouw kat een speciaal dieet of allergie heeft en iets niet mag eten.
Tijdens de trimbehandeling
Mag je bij de trimbehandeling aanwezig zijn?
Je mag bij de trimbehandeling aanwezig zijn. Maximaal 1 persoon om het zo rustig mogelijk te houden voor je kat. Een helpend handje tijdens de trimbehandeling is soms prettig en kan ervoor zorgen dat de trimbehandeling nog sneller gedaan is. Dat is wel zo fijn voor je kat! :)
Je bent niet verplicht om aanwezig te zijn. Het is dus geen probleem als je liever even een wandeling maakt of een kleine boodschap doet hier in de buurt. Omdat ik je dan wel graag een indruk wil geven van hoe de trimbehandeling is verlopen en hoe jouw kat reageerde maak ik een filmpje van een gedeelte van de trimbehandeling die je na afloop krijgt opgestuurd.
Hoe gaat de trimbehandeling in zijn werk?
In de trimsalon laat ik jouw kat zelf het mandje uitkomen. Ik maak vervolgens kennis met je kat door de kat te aaien, gerust te stellen en gelijktijdig al te voelen waar de problemen zitten. Zo kan ik gericht te werk gaan. Als jouw kat wat meer op zijn gemak is, worden eerst de nageltjes geknipt van de voorpoten, mits je kat dit toe laat. Dit is met name voor mijn eigen veiligheid, mocht de kat toch een keer uithalen. Bij senior katten kijk ik ook de achterpoten na op ingroeiing.
Vervolgens scheer ik grote klitten en viltplekken weg en kam ik kleine klitjes uit. Ik probeer zo veel mogelijk gezonde vacht op de kat te laten zitten. Je kat heeft zijn vacht hard nodig. Ik scheer katten niet zo maar kaal en ik scheer geen modellen zoals de lioncut. Het doel is niet het mooi maken van je kat, maar de vachtproblemen verhelpen. Het kan daardoor gebeuren dat je kat een bijzonder kapsel overhoudt na de trimbehandeling. Dit ziet er voor ons gek uit maar dit is wel het beste voor jouw kat.
Indien het nodig is (en je kat het nog toe laat aan het einde) worden de oogjes en oren schoon gemaakt.
Tijdens de trimbehandeling geef ik advies en laat ik je zien hoe je je kat het beste thuis kunt helpen.
Mijn doel is ten alle tijden het welzijn van jouw kat. Ik respecteer de grenzen van jouw kat en zal daar niet overheen gaan. Ik gebruik geen dwang(middelen) om 'het klusje geklaard te krijgen'. Als jouw kat te bang is of zich niet laat helpen stop ik de trimbehandeling. We zullen dan samen kijken naar een andere oplossing.
Hoe lang duurt de trimbehandeling?
Het is afhankelijk van hoe jouw kat reageert tijdens de behandeling hoe lang het duurt. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 30 en maximaal 60 minuten. Langer kunnen katten vaak niet aan. Blijf daarom een beetje in de buurt als je niet bij de trimbehandeling aanwezig bent.
Wat zijn de kosten van de trimbehandeling?
Een basis trimbehandeling kost €60,- en er kan een toeslag of een korting gelden. Een uitgebreide uitleg van
de tarieven vindt je hier.
Indien jouw kat niet te trimmen blijkt door extreme angst of agressie breng ik €20,- in rekening voor mijn tijd. Deze kosten worden in mindering gebracht bij een vervolgafspraak waarbij Gabapentine wordt geprobeerd en het trimmen wel lukt. Let wel: dit is alleen een optie bij angstige katten. In andere gevallen raad ik een trimbehandeling onder narcose aan bij de dierenarts.
Na de trimbehandeling
De trimbehandeling is klaar
De meeste katjes gaan graag weer terug hun veilige mandje in om naar huis toe te gaan. Ik geef je nog wat vachtadvies mee voor thuis en een speeltje voor je kat. Je kat mag het snuffelzakje met valeriaanwortel/kattenkruid mee naar huis nemen die is gebruikt ter afleiding tijdens de trimbehandeling. Wij mensen vinden dit spul vaak stinken, maar je kat vindt het erg lekker! Het zakje mag je kat niet opeten, maar het spul wat er in zit wel.
Het kan zijn dat het niet in één keer is gelukt, bijvoorbeeld omdat het geduld van je kat op is en/of het te veel is voor één keer. Ik zal dan een nieuwe afspraak met je inplannen. Ook kunnen we alvast een afspraak maken voor over een aantal maanden als er regelmatig onderhoud nodig is.
Daarnaast zijn
de juiste materialen bij mij in de salon en in
de webshop verkrijgbaar waarmee je je kat thuis het beste kunt helpen.
Terug naar huis
Zet het mandje waar je kat in zit bij thuiskomst in een rustige kamer. Zet het deurtje open en laat je kat zelf het mandje uitkomen wanneer hij of zij wil. De meeste katten herkennen thuis direct en ontspannen vrijwel direct weer.
Je kat kan anders ruiken dus let wel op de andere katten in huis als je die hebt. Mogelijk reageren zij anders op je net getrimde kat. Haal je katten uit elkaar als zij ruzie hebben. Je kat zal zichzelf gaan wassen en ruikt dan weer naar zichzelf. Laat de katten daarna pas weer bij elkaar.
Ga thuis aan de slag met vachtverzorging van je kat om hem klitvrij te houden en
gebruik daarvoor de juiste tools.
Is je kat flink geschoren?
Kijk dan uit met je kat naar buiten te laten gaan. Je kat kan verbranden omdat de vacht die de huid beschermd tegen UV-straling er nu niet meer is. Het liefst wacht je tot er weer een laagje vacht gegroeid is tot je je kat weer naar buiten laat. Is jouw kat echter niet binnen te houden? Zorg dan voor voldoende schaduwplekken en/of smeer hem in met speciale zonnebrand voor dieren (niet die voor mensen!). Houdt in de gaten of je kat ook daadwerkelijk in de schaduw ligt want niet alle katten doen dit goed uit zichzelf.
Soms gaan katten zich na het scheren van vervilting excessief wassen. Zijn huid voelt anders aan en hij kan er eindelijk weer bij. De kattentong is echter net als schuurpapier en de bescherming van de vacht is er dan natuurlijk niet meer. De huid kan door het excessief likken beschadigd raken. Let daarom op dat je kat niet langer dan 30-45 minuten achter elkaar wast. Doet je kat dit wel? Leidt je kat dan af door eten aan te bieden en/of help zijn huid te koelen met een vochtige theedoek.
Vragen of toch nog een klitje?
Heb je bij thuiskomst nog vragen of merk je in de dagen na de trimsessie toch nog een klitje op? Neem dan gerust contact met mij op! Ik help je graag.


