Tips om de vacht van je kat in de winter klitvrij te houden
1 januari 2024
In tijden van kou en vorst kunnen kattenvachten van de één op de andere dag in de klit schieten. Hoe kun je dit voorkomen? Lees snel verder voor tips om je kat klitvrij de winter door te helpen!

De wintervacht
De wintervacht van de kat is vaak mooi, dik en vol. De langharige katten hebben prachtige weelderige vachten en enorme kragen. De kortharige katten zijn heerlijk zacht en zien er lekker bol en vol uit. Mijn eigen katten (Brits Kortharen) zijn in dit seizoen op z'n mooist vind ik! Maar met die wintervacht ligt klitvorming wel op de loer... Hoe komt dat en wat kun je er tegen doen?
Waarom ontstaan die klitten in de winterperiode zo gemakkelijk?
De natuurlijke vachtcyclus van de kat zorgt ervoor dat in de herfst de vacht klaar gemaakt wordt voor de koude winter. Na de zomerse ruiperiode is de hele vacht gewisseld en gaat hij in rust. De vacht is lekker dik en vol. De haren zijn net nieuw en dus nog van goede kwaliteit. In deze periode is er weinig risico op klitten. Dit is dan ook vaak een rustige periode in de kattentrimsalons.
In de winter is de vacht nog steeds in rust maar slijt intussen wel. De kwaliteit van de vacht gaat langzaamaan achteruit en klitten kunnen hierdoor gemakkelijker ontstaan. Onder de microscoop is te zien dat haartjes niet meer helemaal gaaf zijn, maar er uit gaan zien als een soort prikkeldraad. Dit haakt gemakkelijk vast aan andere haartjes en zo ontstaan er klitten. Een klit grijpt steeds meer haartjes om zich heen vast en voor je het weet heb je één grote klittenbol!

Beschadigde haren onder de microscoop als prikkeldraad
Foto is eigendom van Hennie Schuit en delen is alleen toegestaan met bronvermelding
Nog een reden voor klitvorming is uitdroging van de vacht. De kou van buiten en het stoken van de verwarming zorgen voor een lage luchtvochtigheid in huis. De vacht droogt hierdoor steeds meer uit. En hoe meer de vacht uitdroogt, hoe gemakkelijker klitten kunnen ontstaan. Het kan zelfs zo zijn dat je kat statisch haar heeft in zo'n periode! Je hebt vast wel eens het geknetter gehoord als je je kat aait in de winter. Vooral bij uiteinden zoals de oortjes en staart kun je een elektrisch schokje voelen!
Hoe kun jij je kat klit-vrij de winter door helpen:
- Elke dag voelen, voelen, voelen! Voel met je vingers de vacht van top tot teen om klitjes op te sporen. Kleine klitjes kun je vaak nog uitpluizen met je vingers of met de twee laatste punten van de metalen combikam. Voel je een dichtgeslagen vacht en kun je de huid niet meer zien? Kam dan losjes en in laagjes door dat stuk met de grove kant van de metalen combikam.
- Wat je in ieder geval niet moet doen is de klitten eruit proberen te knippen met een schaar. Zo voorkom je namelijk een bezoekje aan de dierenarts waarbij de huid gehecht moet worden. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat een eigenaar eerst zelf geprobeerd heeft om de klitten weg te knippen voordat ze bij mij kwamen. Dit ging helaas helemaal mis door een onverwachte beweging van de kat. Zij hebben per ongeluk een gat in de huid geknipt en moesten dit laten hechten bij de dierenarts! Ook een kam onder de klit zetten en daarboven knippen heeft geen zin. De kattenhuid is zo flexibel dat deze door de kam heen komt en je er alsnog in kunt knippen. Schakel liever professionele hulp in!
- Wat kan helpen is het verhogen van de luchtvochtigheid in huis. Investeer in een goede luchtbevochtiger, hang bakjes water aan je kachel, zet je douchedeur open na het douchen of zet veel (niet giftige) planten in je huis. Een luchtvochtigheid van 50-55% kan wonderen doen voor de vacht van je kat!
- In geval van erg statisch haar kun je pipetjes van Allerderm gebruiken. Dit is eigenlijk bedoeld voor dieren met allergie en huidproblemen. Het stimuleert het herstellend vermogen van de huid en het vet de huid en vacht terug. Het gebruik ervan is hetzelfde als een vlooienmiddel.
- Bij periodes van vorst en sneeuw kunnen vachten van de ene op de andere dag in de vilt schieten. Dit kan heel snel gaan. Vervilting is erg pijnlijk voor je kat omdat het heel strak op de huid vast zit en het bij elke beweging voelbaar is. Vervilting kun je niet altijd zien, maar wel goed voelen. Het voelt als harde stukken in de vacht. Als ik het scheer blijft het als één plakkaat aan elkaar plakken, kijk maar hieronder in het filmpje. Heb je (kleine) klitjes niet meer onder controle? Wacht dan niet te lang en schakel de hulp van een kattentrimster in om ernstige vervilting te voorkomen!
De rustperiode van de vacht duurt van december tot eind maart. In april vervangen de eerste wolharen zich pas en begint de eerste rui fase. Dan is het weer cat hair everywhere! Ook in die periode ontstaan er gemakkelijk klitten. Wil jij je alvast goed voorbereiden? Lees dan mijn blog met tips voor de ruiperiode!

Je haalt het nagelschaartje tevoorschijn en je kat weet al hoe laat het is. Wegwezen! Je houdt je kat daarom vast in de houdgreep en een ander knipt zijn nagels. Je kat vindt het vreselijk en kan zelfs uithalen of bijten! Dit is voor niemand leuk. Het kan echter ook anders! Lees snel verder voor mijn tips om de nagels van je kat stressvrij te knippen.

"Katten kunnen zichzelf toch verzorgen?" Is een vraag die ik vaak krijg als ik vertel wat voor werk ik doe. In principe is dit ook zo, maar er zijn redenen waardoor het een kat soms niet lukt om voor zichzelf te zorgen en er klitten ontstaan. Wil jij weten wat jij kunt doen om klitten te voorkomen bij je kat? Lees dan snel verder.

Er is zo veel te koop aan tools om je kat te verzorgen. Van kammetjes, borsteltjes, rubberen handschoenen en tools met scherpe mesjes. Allemaal beloven ze een goede verzorging van je kat. Maar niets is minder waar. Niet alle tools die verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor katten! Zie jij door de bomen het bos niet meer en wil jij weten wat wél goed is voor de verzorging voor jouw kat? Lees dan snel verder.