Tips om de nagels van je kat te knippen
24 september 2023
Je haalt het nagelschaartje tevoorschijn en je kat weet al hoe laat het is. Wegwezen! Je houdt je kat daarom vast in de houdgreep en een ander knipt zijn nagels. Je kat vindt het vreselijk en kan zelfs uithalen of bijten! Dit is voor niemand leuk. Het kan echter ook anders! Lees snel verder voor mijn tips om de nagels van je kat stressvrij te knippen.

Is nagels knippen nodig?
In principe is het bij de meeste katten niet nodig om de nagels te knippen. Sterker nog, het kan zelfs zorgen voor vergroeiingen als je te vaak en te kort knipt. Katten krabben dagelijks meerdere keren aan de krapbaal waardoor zij hun nageltjes scherp houden. In de trimsalon knip ik de nageltjes van de voorpoten dan ook puur voor de veiligheid van mijzelf. Mocht de kat toch een keer uithalen blijft het letsel voor mij beperkt.
Het kan echter wel voorkomen bij katten op hoge leeftijd dat ze niet zo goed meer krabbelen aan de krabpaal. Het nageltje kan dan doorgroeien, zo terug het voetkussentje in. Dit is erg pijnlijk voor de kat. Deze moet dan ook zo snel mogelijk verwijderd worden. Zie hieronder een voorbeeld van zo'n ingegroeide nagel bij een seniorkat.

Zelf knip ik de nagels van mijn eigen katten alleen op het moment dat ze er echt last van hebben, bijvoorbeeld omdat ze vast blijven haken in kleedjes of kleding. Ik knip dan alleen het uiterste puntje er af.
Wil je weten hoe ik dit doe? Hierbij een paar tips!
1. Maak er geen strijd van. Katten zijn control freaks en als je ze in de houdgreep houdt verliezen ze de controle. Ze raken er van in paniek. Daarnaast leren ze dat nageltjes knippen niet leuk is. Ze laten het steeds minder goed toe. Ze leren dat je er mee stopt als ze je bijten of krabben. Het resultaat is aangeleerde agressie tegen het knippen van nageltjes.
2. Zet je kat met zijn bips tegen je aan en houdt hem met lichte druk met één arm vast tussen je elleboog en je zij/buik. Lift dan één voetje op en druk één voor één de nageltjes uit. (zie het plaatje bovenaan voor een voorbeeld). Je kunt beginnen door je kat eerst alleen te laten wennen aan het gevoel dat je aan zijn pootjes zit en zijn nageltjes uit drukt. Laat hij dit goed toe? Ga dan naar de volgende stap.
3. Begin aan één kant en werk in volgorde de nageltjes af, zo kun je er geen een vergeten. Knip alleen het uiterste puntje eraf (echt maar 1 of 2 millimeter). Zo voorkom je dat je ze te kort knipt of dat je in 'het leven' knipt. Dat is het roze stukje in het begin van de nagel. Als je hier in knipt doet dat de kat pijn en kan het een beetje bloeden. Gebruik een nagelknipper die geschikt is voor kattennagels. In mijn webshop en salon verkoop ik
een nagelknipper met een beveiliging waardoor je nooit te ver kunt knippen.
4. Vergeet het duimpje niet bij de voorpoten. Die zit iets hoger, op de pols. Je kunt het pootje ietsje draaien om er beter bij te kunnen. In principe is het niet nodig om de nageltjes van de achterpoten te knippen. Check ze wel op ingroeiing als je een senior kat hebt!
5. Lukt het niet in één keer? Dat is geen probleem. Probeer één nageltje per keer en geef tussendoor wat lekkers of biedt wat afleiding door bijv. geuren te gebruiken, zoals kattenkruid en valeriaan. Je kat leert dan steeds beter dat het nageltjes knippen niet vervelend is. Hij zal het steeds beter toe laten. Je kunt het bij één of twee nageltjes per dag houden. Geen haast en geen stress! :)
Lukt het echt niet?
Schakel dan hulp in van een kattentrimster
of een dierenarts.

"Katten kunnen zichzelf toch verzorgen?" Is een vraag die ik vaak krijg als ik vertel wat voor werk ik doe. In principe is dit ook zo, maar er zijn redenen waardoor het een kat soms niet lukt om voor zichzelf te zorgen en er klitten ontstaan. Wil jij weten wat jij kunt doen om klitten te voorkomen bij je kat? Lees dan snel verder.

Er is zo veel te koop aan tools om je kat te verzorgen. Van kammetjes, borsteltjes, rubberen handschoenen en tools met scherpe mesjes. Allemaal beloven ze een goede verzorging van je kat. Maar niets is minder waar. Niet alle tools die verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor katten! Zie jij door de bomen het bos niet meer en wil jij weten wat wél goed is voor de verzorging voor jouw kat? Lees dan snel verder.