Help! Mijn kat heeft klitten!
11 augustus 2023
"Katten kunnen zichzelf toch verzorgen?" Is een vraag die ik vaak krijg als ik vertel wat voor werk ik doe. In principe is dit ook zo, maar er zijn redenen waardoor het een kat soms niet lukt om voor zichzelf te zorgen en er klitten ontstaan. Wil jij weten wat jij kunt doen om klitten te voorkomen bij je kat? Lees dan snel verder.

Welke katten krijgen vachtproblemen?
Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor het een kat niet goed lukt om zelf de vacht bij te houden.
Katten met overgewicht, artrose, tandaandoeningen, ziekte of katten op leeftijd kunnen moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Er kan een achterliggende medische reden zijn waardoor jouw kat klitten heeft. Zeker als jouw kat ineens vachtproblemen heeft en er daarvoor nooit last van heeft gehad, is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. Veel katten laten pijn of ziekte niet goed zien, dus een jaarlijks controle bezoek aan de dierenarts is geen verkeerd idee om vroegtijdig problemen te signaleren.
Er zijn ook bepaalde rassen die door hun dikke, lange vachten of door hun korte snuit moeite hebben met zichzelf te verzorgen. Ik zie in de salon bijvoorbeeld veel langharige rassen langskomen zoals de Maine Coon, de Ragdoll, de Noorse Boskat of de Perzisch langhaar. Maar ook kortharige katten zoals de Brits Korthaar zie ik geregeld voorbij komen. Zelfs kortharige huis-tuin-keuken katjes die op leeftijd zijn kom ik met regelmaat tegen omdat zij door ziekte of ouderdom ineens vachtproblemen krijgen.
Thuis de vacht van je kat bijhouden is heel belangrijk en kan je kat een tripje naar de trimsalon besparen. Ik heb een aantal tips voor je opgeschreven wat je zelf kunt doen om klitten te voorkomen of te verwijderen.
Hoe ontstaan klitten?
Klitjes ontstaan wanneer samengekleefd haar steeds meer met elkaar verstrikt raakt. Klitjes grijpen ook het haar eromheen erin vast en voor je het weet ontstaat er een grote klittenbol of zelfs vervilting. De klitjes verminderen de bewegingsvrijheid van je kat want het doet zeer bij bewegen. Stel je voor dat jij een strakke klit hebt in je okselhaar en je dan je arm omhoog wil doen. Auw! Reden genoeg dus om de klitjes, als ze nog klein zijn, op te sporen en direct te verwijderen. Zo voorkom je pijn en ongemak voor je kat.
Klitten voorkomen
Voel dagelijks met je vingers in de vacht van de kat, tot op de huid om klitjes en dichte vacht op te sporen.
Voel je een dichtgeslagen vacht en kun je de huid niet meer zien? Kam dan laagje voor laagje door dat stuk heen met de grove kant van de metalen combikam.
Meer informatie over welke tools je wel en niet moet gebruiken voor de vachtverzorging kun je hier vinden in dit blog dat ik heb geschreven.
Preventief kammen heeft meestal geen zin en kan averechts werken. Kam vooral alleen waar de beginnende klitten zitten. Kam niet elke dag maar hou het bij een à twee keer per week.
Klitten verwijderen
Pluis klitten met je vingers uit door het met zijwaartse bewegingen de klit uit elkaar te trekken. Lukt dit niet, gebruik dan de uiterste twee punten van de grove kant van de combikam.
Krijg je de klitjes niet weg zonder kracht te zetten? Maak dan een afspraak in de trimsalon. Ga niet zelf scheren of knippen want de kattenhuid is zeer kwetsbaar en een beschadiging is snel gemaakt!
Maak er geen strijd van!
Houdt je kat nooit in de houdgreep en kam hem niet onder dwang. Jouw kat leert dan namelijk dat vachtverzorging pijn doet en laat het steeds minder goed toe.
Maak er juist iets leuks van door snoepjes en speeltjes te gebruiken. De meeste katten houden bijvoorbeeld erg van liquid snacks. Je kunt dit op een likmatje smeren zodat je kat er even over doet om het op te peuzelen. In de tussentijd kun jij met de vacht aan de slag.
Ook kun je geurtjes die katten lekker vinden gebruiken ter afleiding, zoals kattenkruid, valeriaan of matatabi.
Pak een momentje tussen de bedrijven door, bijvoorbeeld als jouw kat lekker bij je op schoot ligt.

Je haalt het nagelschaartje tevoorschijn en je kat weet al hoe laat het is. Wegwezen! Je houdt je kat daarom vast in de houdgreep en een ander knipt zijn nagels. Je kat vindt het vreselijk en kan zelfs uithalen of bijten! Dit is voor niemand leuk. Het kan echter ook anders! Lees snel verder voor mijn tips om de nagels van je kat stressvrij te knippen.

Er is zo veel te koop aan tools om je kat te verzorgen. Van kammetjes, borsteltjes, rubberen handschoenen en tools met scherpe mesjes. Allemaal beloven ze een goede verzorging van je kat. Maar niets is minder waar. Niet alle tools die verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor katten! Zie jij door de bomen het bos niet meer en wil jij weten wat wél goed is voor de verzorging voor jouw kat? Lees dan snel verder.