Tips tegen de rui van je kat
31 mei 2023
Je hebt de stofzuiger nog niet opgeborgen of je ziet alweer een nieuwe pluk haar van je kat op de grond vallen... Het is dweilen met de kraan open.

Herkenbaar?
Iedere katteneigenaar (behalve die van de naaktkat) heeft er last van. De rui-periode in het voorjaar. Om gek van te worden. Wat kun je hier aan doen? Is het te stoppen?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen...
Nee, de rui is niet te stoppen. Het hoort bij je kat en het is een heel natuurlijk proces dat elk jaar opnieuw plaats vindt. Hoe lang de rui precies duurt verschilt per kat en vacht. Eerst verliezen ze de wolharen en daarna de dekharen. Elke dag valt er wat haar uit en tegelijkertijd groeit er weer nieuw haar aan. Je kat zal dus nooit kaal zijn! En wist je dat kortharige katten zelfs twee keer per jaar hun wolharen ruien?
Ik krijg geregeld de vraag van katteneigenaren of ik hun kat kan helpen met stoppen te verharen. Ik kan de losse haren verwijderen maar de rui helemaal stoppen helaas niet! Daar is geen wondermiddel tegen. Wel kan ik wat tips geven om jou en je kat te helpen om door de rui heen te komen.
Tips om jouw kat te helpen met de rui
1. Stop overmatig kammen
Hoe verleidelijk het ook is om elke dag de kam te pakken en lekker al die haren eruit te kammen, het werkt helaas averechts. Hoe meer haren je eruit kamt, hoe meer je kat gaat verharen. Je versnelt dan namelijk het ruiproces en de natuurlijke vachtcyclus raakt verstoord. Er bestaat zelfs een kans op een permanente rui! Hou het kammen of borstelen daarom bij maximaal één keer per week en hou het kort.
2. Laat je kat niet ontwollen, plukken of scheren.
Dit zijn technieken vanuit het hondentrimmen waarbij het doel is om zo veel mogelijk haar uit je kat halen. Dit klinkt ideaal: het uitgetrokken haar valt immers niet meer op je pas gezogen vloer. Helaas is dit een korte termijn oplossing want je beschadigd de vacht van je kat en het versnelt het ruiproces. Je trekt namelijk ook haren uit de vacht die nog niet klaar waren om uit te vallen. Deze haren gaan wel weer groeien maar zijn ook sneller klaar om weer opnieuw uit te vallen. Het lange termijn resultaat is een slechtere kwaliteit vacht, meer kans op klitten en sneller opnieuw een rui.
Het scheren van je kat vanwege de rui is een absolute no-go! De vacht van je kat heeft namelijk een functie. Het beschermt je kat tegen UV straling en beschadigingen van buitenaf. Ook zorgt de vacht van je kat ervoor dat hij in de zomer niet oververhit raakt. Lees hier meer over waarom je je kat niet onnodig kaal moet scheren. Je kat is het beste af mét een gezonde vacht.
3. Gebruik de juiste tools.
De slickerborstel is perfect voor de rui periode. Gebruik de borstel één à twee keer per week met kleine haaltjes over de vacht om de losse haartjes te verwijderen.
De grove kant van
de metalen combikam kun je eens per week gebruiken. Ideaal ook om beginnende klitten voorzichtig mee uit te kammen.
4. Je kat afnemen met een vochtige microvezeldoek.
Deze doek lijkt qua structuur namelijk op een kattentong en zal daarom niet onnodig de nog goede vacht uit de kat trekken. Dit mag daarom wél elke dag.
5. Accepteer het verharen van je kat
Het verharen hoort nou eenmaal bij het hebben van katten. Probeer te accepteren dat het erbij hoort. Een kat hoort te verharen. Het is normaal en gezond!
Voor de haren die in je huis en op je kleding terecht komen zijn gelukkig allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals kledingrollers en haarverwijderingstools voor meubels. Gebruik deze tools niet direct op je kat, ook al wordt daar soms mee geadverteerd. Je trekt daar te veel haar mee uit en stimuleert alleen maar meer verharen.
6. Schakel een kattentrimster in bij vachtproblemen
Een trimbeurtje kan kan in sommige gevallen bij de rui wel iets helpen, vooral als je kat bijvoorbeeld last heeft van haarballen of een openstaande, schubachtige vacht. Dit zijn beginnende klitjes door de losse haren en kunnen nog worden uitgekamd. Let wel: een trimbehandeling stopt het verharen niet. Er is geen wondermiddel tegen. Ook na een trimbeurt zal je kat haren blijven verliezen!
Zorgt de rui voor klitten of vilt bij jouw kat en krijg je dit niet zelf meer weg? Schakel dan hulp van mij in en maak een afspraak in de trimsalon. Zit ik niet in jouw buurt? Zoek dan naar een vachtbesparend en katvriendelijke kattentrimster in jouw buurt op www.kattentrimsters.nl
7. Hou vol!
Flauw maar waar: leg je zwarte kleding weg, haal de stofzuiger uit de kast (of schaf een robotstofzuiger aan) en hou vol. Het is een fase en gaat weer over! :)

Je haalt het nagelschaartje tevoorschijn en je kat weet al hoe laat het is. Wegwezen! Je houdt je kat daarom vast in de houdgreep en een ander knipt zijn nagels. Je kat vindt het vreselijk en kan zelfs uithalen of bijten! Dit is voor niemand leuk. Het kan echter ook anders! Lees snel verder voor mijn tips om de nagels van je kat stressvrij te knippen.

"Katten kunnen zichzelf toch verzorgen?" Is een vraag die ik vaak krijg als ik vertel wat voor werk ik doe. In principe is dit ook zo, maar er zijn redenen waardoor het een kat soms niet lukt om voor zichzelf te zorgen en er klitten ontstaan. Wil jij weten wat jij kunt doen om klitten te voorkomen bij je kat? Lees dan snel verder.

Er is zo veel te koop aan tools om je kat te verzorgen. Van kammetjes, borsteltjes, rubberen handschoenen en tools met scherpe mesjes. Allemaal beloven ze een goede verzorging van je kat. Maar niets is minder waar. Niet alle tools die verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor katten! Zie jij door de bomen het bos niet meer en wil jij weten wat wél goed is voor de verzorging voor jouw kat? Lees dan snel verder.